sciorfi

Ha leülünk egy sci-fi film elé érthető, hogy nem azzal kezdjük, mennyire felel meg az a fizika törvényeinek...

 

Én sem azzal kezdem. Utána már több ideje van az embernek kritikusabb szemmel végiggondolni. Ekkor jöhetnek azok a kérdések, hogy mennyire volt jól megírva a sztori? Vagy, hogy jól játszotta a színész a szerepét?

Esetleg azok a kérdések is eszetekbe juthatnak, mint hogyan is lehet egy űrhajónak hangja? Miért is akarja a mesterséges intelligencia átvenni a hatalmat? Honnan is jöttek most ezek az űrlények?

A kérdések pedig mindig jók, mert az jelzi, hogy valami elkezdet titeket érdekelni. Így most én is felteszem a kérdést. Mik azok a hibák, amit a legjobban szeretnek elkövetni a sci-fi rendezők?

A választ pontokba szedve árulom el nektek.

  1. A hang terjedése az űrben

Mint már előző írásomban említettem, hogy a hang nem tud terjedni az űr légüres terében. Még is ez a leggyakoribb hiba, amit sci-fi rendezők elkövetnek.

Néhány olyan film, amiben hallhatók hangok az űrben. : Star Wars, Armageddon, Kapcsolat, A fekete lyuk, Solaris, Mars mentőakció és még sorolhatnám a film címeket.

Persze érthető, hogy miért is ez, a legtöbbet elkövetett merénylet a fizika törvényei ellen. A filmek lényege, hogy minél több nézőközönséget vonzanak a mozi vászon, illetve a tévé képernyő elé.

Amikor éppen egy érdekes űrcsata zajlik, bizony az a jelenet hanghatások nélkül, fele annyit sem érne.  

  1. Minden bolygónak van földi gravitációja

Gravitáció egy olyan kölcsönhatás, amely bármilyen két, tömeggel bíró test között fennáll. Ha szemléletes példát akarok mondani, akkor ott a hold és föld gravitációs vonzása, ami befolyásolja bolygónk árapály változását.

A hold a föld hozzá közelebb eső részét jobban vonzza. Mivel a víz jobban formálódik, ezért megfigyelhető a nagyobb tengereknél, hogy a hold vonzásának hatására a vízszint emelkedik vagy csökken.

A leglátványosabb árapály jelenség, Kanada óceáni partjainál a Fundi öbölben van, ahol a víz 18 métert képes emelkedni pár órán belül.

Na, most sok filmben látható az, hogy az emberek különböző bolygókon úgy sétálnak, mintha ott is a földi gravitáció lenne érvényes.

Ilyenre példa a Csillagok háborúja, ahol érdekes módon minden bolygón földi gravitáció alakult ki. Az Alien filmek világára és a Csillagkapu sorozatra is ugyan ez a szituáció áll fent. És még sorolhatnám a különböző filmes, sorozatos vagy könyves példákat.

Pedig, hogy ha saját naprendszerünkbe keresünk példát, akkor az összkép egész máshogy fest. A föld gravitációs ereje 9,807 m/s², vagyis ennél a gravitációnál tudunk sétálni a föld felszínén.

Ehhez képest a Hold gravitációs ereje 1,622 m/s² , ez a Plútó esetében 0,62 m/s² , még a Jupiter gravitációja 24,79 m/s². A Szaturnusz bolygó gravitációs ereje áll a legközelebb a földéhez, ami 10,44 m/s².

De persze ennyi pontosságot egyik sci-fi filmtől se várhatunk el, hiszen sokkal egyszerűbb megoldás, hogy mindenhol ugyanúgy hat a gravitáció.

  1. Tűz az űrben

A forró gázok sűrűsége kisebb és melegebbek, mint a körülöttük lévő levegő. Ezért van az, hogy a tűz lángjai felfelé törnek. Igen ám, de ha nincs gravitáció, akkor mi történik a lánggal?

Azt jó tudni, hogy a földön a tűzből előtörő forró gázok nemcsak, hogy felfelé törnek, hanem elszívják az oxigént is a környezetből.

Azonban a légkör és a gravitáció hiányában a gázok képtelenek emelkedni. Ezért az égési folyamat lelassul, a lángok csak alacsonyabb hőmérsékleten és kevesebb oxigénnel képesek égni.

Aminek következtében az oltáshoz a szokásosnál sűrűbb oltóanyag lesz szükséges. Valamint a láng formája is megváltozik, a szokott forma helyet, a láng gömbformát vesz fel.

A kutatók már régóta kísérleteznek azzal, hogyan lehet tüzet gyújtani az űrben. A nemzetközi űrállomáson több száz kíséreltet végeztek már, hogy jobban megértsük a tűz űrbeli viselkedését.  

Filmek amelyekben normál lángon ég a tűz. : Serenity, Napfény (2007), és az Armageddon

  1. Fegyverek képesek fénysebességnél gyorsabban haladni

Mi is a helyzet a lézerpisztolyok és fegyverek estében? A filmekben az efféle fegyverek „lövedék sugarainak” röppályáját szabad szemmel követhetjük végig. Pedig ez a valóságban nagyon nem így lenne. Ezeket a sugarakat gyorsaságuk miatt nem láthatnánk.

Vegyük csak például a most is használatos pisztolyokat. A lövedék akkora sebességre gyorsul fel a ravasz meghúzása után, hogy nem tudjuk a golyó mozgását követni. Ugyan ez a helyzet lenne érvényes, hogy ha lézer alapú fegyverről beszélhetnénk.

Arról nem is beszélve, hogy a valóságban ezek nem is izzanának. Különösen akkor nem, hogy ha az űrben történne. Egyszerűen a levegő részecskéi nem tükröznék vissza ezeket az „izzó lézernyalábokat”.

A filmeseket viszont meglehet érteni miért használják ezt az effektust, hiszen így sokkal látványosabb küzdelmeket tudnak megjeleníteni.

Néhány film, amik ezt az effektust alkalmazták. : Csillagok háborúja, Az utolsó csillagharcos, A fekete lyuk és a Holdkelte

  1. Az emberek lassan mozognak a Zéró gravitációs térben

A sci-fi filmek egyik legfőbb eleme, hogy az űrhajóban az emberek lassan mozognak zérő gravitációs közegben. Azonban a tévhittel ellentétben, nem azért van így, mert csak ilyen mozgásra képesek.

A titok abban rejlik, hogy az asztronautáknak nagyon óvatosan kell közlekedniük. Zéró gravitációs térben, ha a két kezünkben kifeszítenénk egy hajszálat, és azzal próbálnánk ellökni magunkat egy korláttól, még az is sikerülne. (Lásd videó)

Azért mozognak tehát zéró gravitációban olyan lassan, hiszen vigyázniuk kell, hogy ne tegyenek kárt sem önmagukban, sem semmilyen műszerben. Ha pedig szkafanderbe vannak annak épségére is feltétlenül vigyázniuk kell, mert akár az életük is múlhat rajta.