sciorfi robotika atlasz droidok terminátor r2-d2 c-3po k-9

Számtalan robotot és droidot kitaláltak már a film készítők, amik hasznosságuk vagy épp aranyosságuk miatt biztosan a háztartások és gazdáig kedvencévé válnának a valóságban is.

Választékból pedig van bőven, hiszen számtalan formában megjelentek már. Voltak ők már ellenségek és az ember legjobb barátai is. Vagy legalább is hasonlítottak már az ember legjobb barátjára, de néztek már úgy is ki mint az ember.

 

Na de említsünk is meg párat akkor, hiszen ott van a Kivagy Doki sorozat robotkutyája K-9.

K-9 története a sorozatban elég szövevényes, hiszen több példány is készült belőle. A robotkutyát eredetileg Marius professzor készítette el, hogy pótolhassa kutyáját a kisbolygón, ahol orvosként dolgozott.

Ő később a Doktornak ajándékozta azonban pár kaland után a robotkutya Leela-l elhagyta a Tardis-t a Gallifrey bolygón.

sciorfi robotika atlasz droidok terminátor r2-d2 c-3po k-9Később a Doktor épített egy második példányt, de amikor szétszedték az Idő Kulcsát K9 hangja tönkrement. A harmadik példányt azért készítette el a Doktor, hogy megvédhesse Sarah Jane Smith-t, és végül a robotkutya feláldozta magát, mikor legyőzte a krillitánokat.

A negyedik példányt a Doktor Sarah Jane-nek készítette az előbbi példány pótlására. Később egy fekete lyukat fog őrizni, de végül a lyukat energiaforrásnak odaadták egy űrhajónak.

Pár kaland után Sarah saját fiának Luke-nak adta át. De létezik egy olyan példány is, ami a Mark I pusztulása után változott át Mark 2-vé.

sciorfi robotika atlasz droidok terminátor r2-d2 c-3po k-9

De ha már népszerű robotoknál tartunk, akkor ott van a Csillagok Háborúja legendás droid párosa C-3PO és R2-D2. Nem is ismerek olyan embert, aki nem fogadná el legalább egyiküket.

C-3PO egy humanoid protokolldroid, akit élőlényekkel való kommunikációra terveztek. Elsődleges programja az etikett és a protokoll. Threepio protokoll droid lévén pedig hasznos lehetne azok számára, akik gondban vannak az idegen nyelvtudással.

Ha egy ilyen arany csodabogár botorkál az ember oldalán, többé biztosan nem kell aggódni a nyelvtudás miatt. Hiszen több mint hatmillió nyelv, kommunikációs forma és kultúra ismerete lapul az arany burkolat alatt.

Artoo pedig nem is igazán kell kifejtenem miért, lehetne hasznos társa egy embernek, hűséges, találékony és nem igazán akad olyan akadály, ami megállítaná ezt a kis asztroszer droidot. Felszerelésében számos hasznos dolog tartozik, mint a beépített szerszámok, hololejátszó, jetpack, tároló rekeszek, kommunikátor.

sciorfi robotika atlasz droidok terminátor r2-d2 c-3po k-9

Azért, hogy ne csak a barátságos fajtából említsek párat, voltak olyan droidok is a filmtörténetbe, amik az emberi élet elpusztítására esküdtek fel.

Ilyenek voltak például a terminátorok is.

A T-800 terminátorok emberformájú, beszivárgásra készített robotok, melyeket a Skynet nevű szuperszámítógép alkotott, hogy pusztítsák el az embereket. A belső váza olyan erős, hogy ellenáll a legtöbb 20. századi lőfegyvernek.

Szívósságát mi sem bizonyítja jobban mint, hogy át tud törni falakon, és képes túlélni kisebb robbanásokat. Nem utolsó sorban pedig a terminátor processzora egy szobahőmérsékleten szupravezető, mesterséges neuronhálózattal, mely képes a tanulásra. Minél többet érintkeznek emberekkel, annál többet tudnak.

De ott van még a T1000 modell is, amelynek folyékony, alakváltó fém alkotja a testét. Bármilyen tárgynak az alakját fel tudja venni, amellyel fizikailag kapcsolatba került, legalábbis a külső mérete kihozható a terminátor anyagából. Mozgó alkatrészeket azonban nem tud létrehozni magából.

sciorfi robotika atlasz droidok terminátor r2-d2 c-3po k-9

Valamint ne felejtkezzünk meg az Alien filmek szintetikus robotjairól sem.

Róluk nem igazán tudjuk eldönteni, hogy most ember barátok-e vagy sem. Nyilván David, aki kifejlesztette az Alien fajt, az emberiség pusztulása mellett voksol.

Azonban ott van Walter, aki már eggyel jobb változat, és az „életét” is áldozza az emberekért. Ráadásul ezek a szintetikusak nem csak, hogy úgy néznek ki mint az ember, de szeretik is elfelejteni azt, hogy ők nem mesterségesen jöttek létre az ember szolgálatára.

sciorfi robotika atlasz droidok terminátor r2-d2 c-3po k-9

Na de mi a helyzet a robotokkal a valóságban?

Félelmetes, hogy az utóbbi időben mennyit fejlődött a robotika. A SoftBank Boston Dynamics nevezetű vállalata robotikával foglalkozik és nem régiben egy egész lenyűgöző videót osztottak meg.

A kezdetben kicsit suta, de egyre ügyesedő robotok lassan elérik azt a szintet, mint amiket sci-fi filmekben láthatunk.

Amit tudni érdemes a vállalatról, hogy a Google anyacége az Alphabet idén júniusban adta el a SoftBanksnak. Azóta pedig meg sem állt a fejlesztés.

A legújabb fejlesztés egy Atlas névre hallgató, két lábon járó robot. Az Atlas mindenféle ügyességi feladatok végrehajtására is képes.

sciorfi robotika atlasz droidok terminátor r2-d2 c-3po k-9Amit érdemes Atlasról tudni:

Atlasz a legújabb szériája a humanoid robotok fejlesztésében. Ellenőrző rendszer koordinálja a karokat, lábakat és a torzó mozgását, valamint manipulálja az egész test mozdulatait, ezért az Atlasz képes arra, hogy egyensúlyozza magát.

Az Atlas hardver kihasználja a 3D nyomtatást a súly és a helytakarékosság érdekében, ami egy figyelemre méltó kompakt robotot eredményez, amelynek kiváló szilárdság/súly aránya és rendkívül nagy a munkaterület.

A sztereó látás, távolságmérés és más érzékelők révén az Atlas képes manipulálni a tárgyakat a környezetében, és képes nehéz terepen utazni. Az Atlas megtartja az egyensúlyát, amikor elakad, vagy tolat, és képes felkelni, ha felborul.

Tulajdonságok:

  • Magassága: 1,5 méter
  • Súlya: 75 kg
  • Teherbírása: 11 kg
  • Energia akkumulátorral működik
  • Folyadéknyomásos hidraulika vezérlővel rendelkezik
  • Érzékeny LiDAR és sztereolátás