After Earth Föld után Will Smith Jaden Smith SciOrFi

A Föld után című sci-fi és kalandfilm egyfajta családi dráma, ami során Will Smith és fia, Jaden Smith elvesznek. A film két részre bontható igazán. Ott van a modern űrhajó fedélzete és a csúcstechnológiás világ, ahol az emberek élnek. Emellett ott van az a gyilkos bolygó, amelyen apának és fiának helyt kell állnia.

 

A veszélyes bolygó egy különösen érdekes ökológiai és biológiai kérdést vett fel. Ez azt próbálja körül járni, hogy mi történne, ha a Föld olyan szervezetté alakulna át, ami képes magát megvédeni a káros emberi beavatkozástól. Ezért megvizsgáltam a biológiai és technológiai irányban, hogy a filmnek van-e valamilyen valóság alapja.

A bolygó felszínét az első jelenetekben egy gyönyörű, ámbár veszélyes erdőként ismerhetjük meg. Számtalan húsevő növény található meg a felszínen, amiknek korlátozott a mozgása, de képesek a helyváltoztatásra.

A tudomány több mint 400 ismert húsevő növényfajt ismer eddigi tudásunk szerint. Ezek olyan rovarevő növények, amelyek az emésztésre hasonlító kémiai folyamatokon keresztül emésztik meg a zsákmányukat.

Természetesen ezek a növények is mozognak, de általában túlságosan is lassan, hogy felismerhető legyen. Azonban vannak kivételek. Számos víz alatti növényfaj láthatóan is képes mozogni a vízben. Illetve a Venus légycsapója növény kevesebb, mint fél másodperc alatt képes összezárni a csapdáját.

After Earth Föld után Will Smith Jaden Smith SciOrFi

A filmben a Föld légköre olyan összetevőket tartalmaz, hogy az emberi szervezet számára nem lélegezhető be. A légkörnek kevés az oxigén tartalma, ezért Kitainak egy különleges futurisztikus inhalátor segítségével képes csak a bolygón tartózkodni.

Apja úgy magyarázta az inhalátor működését, hogy az bevonja a tüdejét és fokozza az oxigén felszívódását. A mostani asztmás inhalátorok igazából nem növelik az oxigén felszívódását a véráramban.

Létezik két fő tényezője az aeroszolos gyógyszernek. A bronchodilatátorok ellazítják az izmokat és gyulladáscsökkentő hatása van.

After Earth Föld után Will Smith Jaden Smith SciOrFi

A film különös lényei, az ursa faj a gyűlölet és félelem szagát követik. És valóban igaz az a mondás, hogy az állatok megérzik a félelmet. Ez bizonyosan a levegőben terjedő feromonok és kémhatás miatt lehetséges.

A feromonok információs szolgáltatása, csak ugyan ahhoz a fajhoz tartozó egyedek között működik. Egyszóval arra nincs bizonyíték, hogy egy ragadozó a feromonok útját követve egy teljesen más fajhoz tartozó egyed nyomát kövesse. Ugyan úgy kérdéses, hogy egy másik bolygó esetén, tudná-e követni a zsákmányát.

After Earth Föld után Will Smith Jaden Smith SciOrFi

A filmben Kitai jövőbe illő ruhája azért is különleges, hiszen kaméleonszerű tulajdonságokkal rendelkezik. Így mindig a környezetnek megfelelően változtatja a színét és textúráját.

A filmben az öltözet egy példát add az elektrotermikusra, amelyben anyagok elektromosan töltődnek és a biológiai feltételeknek megfelelően a természetes közeget utánozza.

2012-ben a Bristol Egyetem kutatói olyan anyagot fejlesztettek ki, amely a tintahal színváltozó tulajdonságait utánzó mesterséges izmokat használ. A tanulmány bemutatja a lágy és kompatibilis mesterséges kromatográfiák (színváltó) tervezését.

Megvalósítása a halak és lábasfejűek bőrkromatográfiáján alapult. Ezt másolták le elektronaktív polimer mesterséges izmok működtetésével. Szóval egy ilyen ruhát a jövőben akár még el is készíthetnek.

After Earth Föld után Will Smith Jaden Smith SciOrFi

A film elején Kitait megharapja egy óriási mérges pióca. A méreg pedig perceken belül képes megölni őt, hogy ha nem kapja meg az antianyagot ellene.

A mai tudományban több mint 600 ismert pióca faj létezik, de egyik sem mérgező. Azonban vannak olyan állati törzsek amelyek mérgező fajokat alkotnak.

A piócák az annelida vagy is gyűrűs férgek törzséhez tartozik, ami több mérges tengeri férget is magába foglal. A bolygónk leghalálosabb állatai rendelkeznek olyan gyors lefolyású méreggel, ami perceken belül halálos lehet.

After Earth Föld után Will Smith Jaden Smith SciOrFi

Kitai kommunikációs eszköze az alkarján hordott készülék. Nemcsak kommunikációs, hanem navigációs eszköz is egyben.

A csuklón hordható számítógépek ötlete már az 1990-es évek elején felvetődött. Számos modellt alkottak meg, sajnos kevés sikerrel. A csuklón hordható kijelzővel rendelkező számítógépes hordozható eszközök különféle formáit, használták már katonai és néhány ipari szektorban is. 

Így nyilván még nincs ilyen technológiánk, mint a filmben, de már régóta kísérleteznek vele. Mára már pedig ennek az elődjét nem csak, hogy megalkották, de használták is, csupán a mai technológia mércéjével kell elképzelnünk.

Belegondolva már az okos órák is egész közel állnak a csuklón hordozható számítógépekhez. Hiszen még önmagában nem igazán jelentős, de telefonunkkal már majdnem mindenre jó, amit elvárnánk egy ilyen jövőbeli szerkezettől.

A film egyik leginkább hihetetlen része az maga a bolygó működése volt. Minden éjszaka annyira lehűlt a hőmérséklet, hogy teljesen megfagyott a felszín. A túlélésért, pedig Kitainak geotermikus „forró pontokat” kellett találni napnyugta után.

Ilyen nem létezik és nem is feltételezik, hogy lehetséges lenne, azonban vannak különös meteorológiai feljegyzések szélsőséges hőmérséklet ingadozásról.

1911-ben a Rapid városban a hőmérséklet 55 fokosról 8 fokra esett körülbelül 15 perc alatt. A legnagyobb lehűlést 24 órán belül az Egyesült Államokban Montanai Browning városában, rögzítettek 1916-ban, amikor is -44 fokról mínusz -56 fokra esett.