Ma este indul útjára a Star Trek Discovery sorozat, ráadásul dupla résszel debütál! A magyar rajongóknak pedig külön öröm, hogy a magyar netflix is vetíteni fogja, de sajnos magyar felirat, vagy szinkron még nem várható.

Ha további információk is érdekelnek a sorozattal kapcsolatban, akkor lejjebb többet elolvashattok róla.

 

A sorozat története.

A Star Trek Discovery az eredeti idővonalon játszódik (tehát nem a Kelvin-idővonalon, vagyis a mozis alternatív univerzumban), 10 évvel Kirk és az Enterprise első öt éves küldetése előtt. Az alap történet a sorozatról, hogy a klingonok elleni háborúról fog szólni. Az ENT eseményei után a Klingon Birodalom megszűnt, mint egység.

A klingonok 24 Háza intrikált egymás ellen évtizedeken keresztűl. Azután T'Kuvma egy Ház feje megunta a folytonos viszályt, és megkereste az eltűntnek hitt klingon szarkofághajót. Egy harcosát feláldozta, hogy az legyen a Fáklyavivő s ezáltal egyesítse a klingonokat. A U.S.S. Shenzhou pedig belekeveredik a klingonok küldetésébe azzal, hogy rábukkan a szarkofághajóra.

Az egyesült klingon armada pedig rátámad a Shenzhou-ra. Évekkel később Gabriel Lorca kapitány a Discovery hajó parancsnoka kihozza a Shenzhou első tisztjét a börtönből, hogy véget vessenek a háborúnak. A Discovery új hajója számos kísérleti technológiával felszerelkezve indul küldetésére.

Star Trek: Discovery Star Trek Discovery Shenzhou

A Discovery (regisztrációs szám: NCC-1031) és legénysége fogja adni a sorozat fő vonalát, de több más csillagflotta hajóval is találkozhatunk majd. Valamint számos már ismert faj fog feltűnni a történetben, de persze megújult külsővel, és rajtuk kívül új fajokkal is megismerkedhetünk majd.

Star Trek: Discovery Star Trek Discovery Shenzhou

Szereplőkről és a különleges epizódról.

Ezen felül, ha lehet hinni a híreszteléseknek a sorozat tartalmazni fog egy tükör-univerzumos epizódot is. A tüköruniverzumról pedig annyit kell tudnia azoknak, hogy ott minden és mindenki a valós univerzum ellentéte.

Így a Bolygók Egyesült Föderációja sem békés küldetést pártolja, hanem egy militáris birodalom, ami a hódításon alapszik. 

Az első évadról érdemes még tudni, hogy 15 részből fog állni. Mindegyik epizód önálló lesz, de lesz egy átívelő száll is, mint ahogy az a sorozatoknál lenni szokott.

A sorozat alkotói pedig Bryan Fuller és Alex Kurtzman. A főszereplők pedig :

  • Sonequa Martin-Green (Michael Burnham - USS Shenzhou első tisztje)
  • Michelle Yeoh (Philippa Georgiou - Shenzou kapitánya)
  • Maulik Pancholy (Nambue - Orvosi főtiszt a USS Shenzhou-n)
  • Sam Vartholomeos (Connor - Shenzhou-ra vezényelt fiatal zászlós)
  • Jason Isaacs (Gabriel Lorca – Discovery kapitány)
  • Wilson Cruz Dr. Hugh Culber (Orvosi főtiszt a Discoveryn)
  • Doug Jones (Saru - Tudományos főtiszt parancsnokhelyettesi rangban)
  • Anthony Rapp ( Paul Stamets - Asztromikológiára specializálódott tudományos tiszt, hadnagy)
  • James Frain (Sarek - Vulkáni asztrofizikus, Spock édesapja és Burnham nevelőapja)
  • Terry Serpico (Anderson - Csillagflotta admirális)
  • Mary Wiseman (Tilly - Végzős kadét a Csillagflotta Akadémián)
  • Chris Obi (T'Kuvma - az ősi klingon-ház feje)

A sorozathoz kapcsolódó melléktermékek.

Az új sorozatot a tervek szerint könyvek és képregények is kísérik majd. A könyveket a Star Trek köteteket kiadó Simon & Schuster kiadó jelenteti majd meg a tervek szerint, a képregényekről pedig az IDW fog gondoskodni. Az első regényt David Mack tollából olvashatjuk majd.

Star Trek: Discovery Star Trek Discovery Shenzhou

Mindent a technikai háttérről.

Mivel a TOS vagyis az eredeti sorozat előtt játszódik, így ügyelniük kellett a készítőknek arra, hogy valamennyire illeszkedjen a technológia fejlettség az eredeti sorozathoz. Ezért a sokkal modernebbnek tűnő kijelzők mellet, valódi fizikai gombok és kapcsolók is kaptak helyet a vezérlőpultokon.

Ami érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy a forgatás során valódi megjelenítő eszközöket használtak a híd jeleneteihez. Azonban ezek nem működtek igazából. Hanem csak a jelenethez megfelelő képsorokat játszottak le rajtuk. Vagyis a képernyők valódiak voltak, ( és az eredeti sorozathoz illeszkedően átlátszok) csak éppen nem reagáltak az érintésre.

A minél kevesebb CGI használat érdekében, tablet-szerű eszközöket alkalmaztak például Lorca kapitányi székének karfájában. Ez a megoldás azért is praktikus, mert a színészek így könnyebben beleélhetik magukat a szerepükbe.

Még a régi mára már elavult forgatások idején, a színészek egy homogén zöld felületet láttak és annak segítségével kellet eljátszaniuk, hogy használják a központi számítógépet.

Az újságírók közül az egyik mikor egy sajtónap keretein belül bejárást kaptak a „fedélzetre”, megérintette a kapitányi szék egyik gombját kíváncsiságból, hiszen semmiféle eredményt nem várt. De mivel digitális technikát is alkalmaztak a forgatás során, az érintésre aktiválódott egy kis kijelző a szék karfáján.

Star Trek: Discovery Star Trek Discovery Shenzhou

Új sorozat, új uniformis.

Ha már a technológia megjelenésről szótejtettünk akkor említsük meg az új egyenruhákat is. Minden korszaknak a Star Trek idővonalán belül, vagyis a sorozatoknak és filmeknek megvan a maga egyenruhája.

Ebben a sorozatban elhagyva a sárga, kék és piros felsőket újabb színmintát vezetek be. Az arany csikózás a parancsnokok színe, az ezüst a tudományos tiszteké és a bronz pedig a mérnökök és a személyzet színe.

Star Trek: Discovery Star Trek Discovery Shenzhou

A sorozat főcímzenéje: