mesterséges intelligencia transzcendens SciOrFi

Mesterséges intelligencia gondolatával számtalan sci-fi film eljátszott már, de hogy mennyire valóságos ez, most megtudhatjátok!

 

A mesterséges intelligencia számos filmben szerepelt már, csakhogy néhány példát említsek ott van: a skynet, ultron, de ott van az automata, én a robot és csomó más filmben is.

Most azonban a Transzcendens című film által fogjuk megvizsgálni a mesterséges intelligencia létezését.

A film során Dr. Will Caster mesterséges intelligencia kutató arra törekszik, hogy olyan gépet csináljon, ami öntudattal rendelkezik. A szélsőségesek, akik ellenzik a technológiai haladást, célba veszik őt és egy előadás után lelövik.

A sebe nem súlyos, de kiderül, hogy a lövedéket megfertőzték, és ő legfeljebb egy hónap múlva meghal. Caster elhatározza, hogy digitalizálja saját elméjét, gondolatait, érzéseit, emlékeit, és egy szuperszámítógépbe konverzálja.

Korábbi barátja és kollégája, Max úgy véli, a művelet nem sikerült, és ki akarja kapcsolni a gépet, de Caster felesége, Evelyn nem engedi. Will hamarosan már emberi hangon társalog vele. A dramaturgia tökéletes, szóval kezdődhetnek is a bonyodalmak.

mesterséges intelligencia transzcendens SciOrFi

Na de mi is az a AI vagy MI ?

Először is tisztázzuk mi is az a mesterséges intelligencia. Az angol Artificial Intelligence-ból lett a rövidítés, hogy AI, ami magyar MI változatnak a megfelelője.

Olyan intelligenciát hívunk így, amely valamilyen gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által keletkezik. Magát a fogalmat pedig legtöbbször a számítógépekkel társítjuk.

Hogy is van ez a Transzdencensben?

A film közvetlenül foglalkozik az elme feltöltésének lehetőségével, amelyben az emberi agy digitalizálódik, és átkerül a számítógépbe, létrehozva a posztumusz halhatatlanság új korszakát.

Tehát vessünk egy pillantást a Transzcendens és a tudomány mögött rejlő fikcióra.

Caster egy olyan öntudatos szuperszámítógép összeszerelése előtt áll, amelyet a PINN –nek (fizikailag független neurális hálózat) neveznek.

Ez a számítógép nemcsak azonnali hozzáférést biztosít a világ összes kollektív tudásához, hanem olyan replikált idegrendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi számukra, hogy úgy gondoljon, érezzen és reagáljon, mint egy emberi lény.

A filmben PINN entitás már öntudatos és képes tanulni, tervezni és cselekedni a valós világban, hogy elérje céljait.

mesterséges intelligencia transzcendens SciOrFi

A kortárs AI elmélet birodalmában ez a PINN-t az AGI (mesterséges általános intelligencia) vagy "erős AI" kategóriába sorolják.

Ezeket a kategóriákat arra használják, hogy megjelöljék a mesterséges intelligenciákat, ami megegyezik egy átlagos emberi lény intelligenciájával, vagy annál több inteligencióval rendelkezik. A gép lehet tudatos, öntudatos és autonóm is.

Jelenleg az AGI csak elméleti síkon létezik, de a technológiai szingularitási hipotézisnek a hívei azt mondják, hogy a valóságban a következő 15 és 30 év között megvalósulhat.

mesterséges intelligencia transzcendens SciOrFi

Sci-fi thrillerként ismert Transzcendens szükségszerűen szabadságot enged a tudománynak, és olyan technológiai szintet feltételez, amellyel még nem rendelkezünk. Az elme feltöltése még mindig csak feltételezéseken alapszik, és több tucat tudományágban jelentős áttörést igényelne a megalkotása.

Először is szükség lenne az agy 86 milliós neuronjainak beolvasására és feltérképezésére atomi, és talán még szubatomikus szinten is.

Ezután jön az igazi munka. Adatok bevitele egy mesterséges neurális hálózatba és egy új entitás létrehozása - néha személyiség konstrukció vagy "infomorph" módszerrel, hogy az eredeti elmétől megkülönböztethetetlen legyen.

A Transzcendens rengeteg modern technológiai részletet alkalmaz az elképzelés frissítéséhez, de az ember-gépi tudatátadás lényegét az Asimov-tól az Avatar-ig rengeteg sci-fi filmben megjelent már.

A tudatátadás ember és gép között elválaszthatatlan eleme a Transzcendens történetének, de ez még nem lehetséges.

mesterséges intelligencia transzcendens SciOrFiA mesterséges intelligenciák a valóságban.

A Google MI képzelő ereje

Már az is nagy dolognak számított, amikor egy gép 1997-ben legyőzte Garri Kaszparovot, a sakkozás akkori világbajnokát. Az elmúlt időszakban azonban már a sakknál jóval összetettebb go játékban is nyerésre állt a gép, a Google mesterséges intelligenciája sikerült legyőznie a világ legjobb játékosát is.

Tovább ragozva a dolgot a mesterséges intelligencia annyira nem mai dolog, hogy a Google már azt is megvalósította, hogy mesterséges intelligenciájának képzeletet is próbált adni.

Ezt azzal magyarázták, hogy az MI és az ember tudásában fontos különbség, hogy nekünk van képzelőerőnk a tervezéshez. A Google úgy döntött ezt is megadja a gépeknek, itt az első próbálkozás.

A Google azzal a szándékkal tette ezt, hogy az emberhez hasonlóan a gép képzeletfát tudjon kialakítani.

Magyarul többféle döntést maga elé képzeljen, majd mindegyikhez elképzelje, hogy azt meglépve milyen lehetőségei lesznek, és mi a leggyorsabb útja a megoldásnak. Ezt mutatja be a lenti videó is.

Jobb oldalt néha elképzelt lehetőségek jelennek meg, és azok elképzelt hatásai is, ezekből válogat a gép.

Alkudozásra is képes már az MI

A Facebook kutatói pedig minden eddiginél emberibb tulajdonságokkal ruházták fel a chatbotot, ami után már nehéz megkülönböztetni, hogy emberrel vagy géppel beszélgetünk.

Az Engadget beszámolója szerint a mesterséges intelligencia kutatásáért (Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR)) felelős szakemberek alapvető emberi tulajdonsággal látták el a botot – megtanították alkudozni.

Ehhez az emberi viselkedést tanulmányozták: két fél hogyan alkudozik a különböző tárgyak áráról, majd hogyan osztják fel azokat egymás között.

A viselkedési mintát végül lemodellezték, majd a botnak is megtanították, ami aztán kiválóan alkalmazta az ellesett metódust.

A botot embereken is tesztelték, akinek többsége nem tudta megmondani, hogy számítógéppel beszélget, vagy valaki mással.

Sőt létrehozták az első mesterséges intelligencia minisztériumát

Az Egyesült Arab Emírségekben létre hoztak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ügyek előrelendítésére és kezelésére egy külön minisztériumot.

Az nem is olyan régi hír, hanem pontosan a mai naphoz köthető, hiszen október 31. jelent meg. Ezen hír kapcsán döntöttem el, hogy ez lesz a következő posztom.

Sejk Mohamed bin Rasid al-Maktum kormányfő a 27 éves Omar bin Szultán al-Olamát nevezte ki államminiszternek a végrehajtott kormányátalakításkor.